Referenssit

Valokuvaus - kuvaajana mukana lehdistöseurueessa

D.O. Saimaan mediamatkalla Suomen ruokatoimittajien kerma tutustui Saimaan alueen lähituottajiin. Mediamatka järjestettiin kesäkuussa 2020 ja ruokatoimittajat vierailivat kolmella eri luomutilalla. Ensimmäisenä tutustuttiin Luomutila Siiriäisen Charolais-pihvirotukarjaan, toisena Tiisanmäen lammastilaan ja viimeisenä kohteena oli Suomen ainoa hanhifarmi, eli Hauhalan hanhifarmi. Tilavierailuiden välissä toimittajat pääsivät herkuttelemaan lähiruokaa paikallisten gastronomy yritysten valmistamana. Herkullisista tarjoiluista vastasi matkan aikana Teahouse of Wehmais (Juva), Sahanlahti Resort (Puumala) sekä Ravintola Kallioniemi (Ristiina).

Kahdeksan ruokatoimittajaa ja kuvaaja Jonne suhasivat pikkubussilla koko viikonlopun Etelä-Savon upeissa maisemissa tilalta toiselle. Toimittajat edustivat mm. seuraavia medioita: Viinilehti, Seura, Me Naiset, Kauppalehti, Viisitähteä, Aromi, Matkaopas sekä Maaseudun tulevaisuus. Erittäin siis kovatasoisista medioista oli kyse ja kesän sekä syksyn aikana nähtiin Jonnen kuvia lukuisissa eri lehdissä.

Emäntä Anna Siiriäinen ruokkii Charolais-pihvirotukarjaa eteläsavolaisessa perinne maisemassa.

Luomutila Siiriäinen kasvattaa Charolais-pihvirotukarjaa luonnonmukaisesti puhtaassa eteläsavolaisessa perinnemaisemassa Hirvensalmella. Siiriäisen perhe on harjoittanut luonnonmukaista viljelyä ja karjankasvatusta jo yli 15 vuotta. Ympäri vuoden ulkoileva karja laiduntaa tilan peltoja ja perinnebiotooppien piiriin kuuluvia metsälaitumia. 

Charolais-pihvirotukarjaa metsälaitumella.

Kylmän vuodenajan naudat viettävät ryhmissä omissa talvitarhoissaan.Siiriäisellä ei käytetä lainkaan ostorehua, ja tilan sato kuluu kokonaisuudessaan oman karjan ruokkimiseen. Siiriäisen tila myy tuottamansa lihan suoramyyntinä kuluttajille ja ravintoloille. Tilan tuottamasta lihasta on tullut varsin suosittua lihansa laadusta ja eettisestä alkuperästä tarkkojen eteläsavolaisten kuluttajien keskuudessa.

Tiisanmäen lammastilan emäntä Hanna Niskanen yhdessä paimenkoiransa kanssa.

Tiisanmäen Lammastila kasvattaa onnellisia lampaita Savonlinnan Varparannalla, Saimaan Haukivedellä. Tilaa pitävä Niskasen perhe asettaa lampaankasvatuksessaan eläinten hyvinvoinnin etusijalle: Tiisanmäen lampaat viettävät rauhallista, lajinmukaista elämää ja nauttivat puhtaasta ravinnosta. Laiduntaminen lukeutuu niihin harvoihin ruoantuotantotapoihin, jotka tukevat luonnon diversiteettiä. Osa Tiisanmäen lammaskatraasta viettääkin kesänsä maisemalaiduntajina Koloveden ja Linnansaaren kansallispuistoissa pitäen huolta Saimaan ainutlaatuisesta luonnosta. 

Tiisanmäen lammastilan onnellisia lampaita laitumella.

Niskaset käyttävät eläintensä ruokintaan juuri lampaille tarkoitettua, oman tilan mailla kasvanutta luomurehua. Lampaiden laidunkausi alkaa peltojen vihertäessä ja päättyy kasvukauden loppuessa.Niskaset ovat sitoutuneet noudattamaan eläinten hyvinvointisopimusta, joka säätelee mm. laidunnusta, talviaikaista liikuntaa ja lampolan tilavaatimuksia. Tilalla toimii oma lihamyymälä, jossa on tarjolla runsas valikoima erilaisia karitsanlihaleikkuita, kuten viulua, lapaa, luulla ja ilman, ulko- ja sisäfilettä, sisäelimiä sekä jauhelihaa.

 Hauhalan Hanhifarmi kasvattaa hanhia puhtaassa eteläsavolaisessa luonnossa.

Hauhalan Hanhifarmi kasvattaa hanhia puhtaassa eteläsavolaisessa luonnossa. Alun lämpimistä kasvatustiloista hanhet siirretään kesäajaksi laiduntamaan ulkotarhoihin. Hauhalassa hanhilla on virikkeellinen ja tilava kasvuympäristö ja myös onnellinen loppu omassa tilateurastamossa. Hauhalan hanhet kävelevät itse reippaasti ja stressittöminä teurastamolle eivätkä ne kärsi ahtaista kuljetuksista teurastamolle. Lintujen stressittömyys lisää merkittävästi lihan gastronomista laatua. Tämän tuloksena Hanhifarmi pystyy toimittamaan huippulaatuisia lihatuotteita ja maukkaita hanhijalosteita niin ravintoihin, tukkukauppoihin kuin kauppoihinkin.

Viikon ikäiset hanhen poikaset Hauhalan hanhifarmilla.

Hauhalan Hanhifarmin tuotanto on eettistä ja ekologista läpi tuotantoketjun. Tämä näkyy mm. siinä, että koko lintu käytetään tarkasti hyödyksi. Tila hoitaa itse koko hanhen tuotantoketjun hanhiemoista munien haudontaan, poikasten kasvatukseen, teurastukseen, lihanleikkuuseen ja pateiden valmistukseen.

Jaa