Kixitin tarinan alkuvaiheessa, kaksikymmentä vuotta sitten, mainosala näytti hyvin erilaiselta tähän päivään verrattuna. Painotuotteet hallitsivat markkinointia, verkkosivut olivat vasta yleistymässä, ja tekoälystä ei ollut tietoakaan. Vuosien varrella ala on muuttunut radikaalisti – ja niin on muuttunut myös Kixit Oy. Tällä matkalla olemme eläneet digitaalisen murroksen, nähneet somevallankumouksen ja ottaneet tekoälyn osaksi työtämme. Mutta yksi asia on säilynyt: halu tuottaa asiakkaille oivalluksia, jotka tuntuvat ja toimivat.
"Intoa ja luovuuden kipinää oli myös muille jakaa ja lisäksi tulevaisuuden visio oli selkeä: halu kokeilla, kuinka omat siivet kantavat palvelemalla asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla.", muistelee Kixitin perustaja ja yrittäjä Vesa Kärkkäinen. "Ajatukseni on ollut yritystoiminnan alusta alkaen, että kun asiakas saa laskun käyttämistään palveluista, on hän valmis sen maksamaan hyvillä mielin. Työn lopputuloksen ja palvelun on vastattava asiakkaan odotuksia - ja mielellään jopa yllättävän ne positiivisesti."
Moni on vuosien varrella kysynyt yrityksen nimen taustaa, joten paljastetaan se nyt tässä kaikille. Idea nimestä syntyi hieman yllättävällä tavalla. "Mietiskelin yrityksen perustamista autolla ajaessani. Samassa huomasin, että edessäni ajoi auto, jonka rekisterinumero oli KIX-1XX. Tästä sitten syntyi ajatus Kixit-nimestä.", muistelee Vesa. Sana 'kixit' viittaa elämykseen ja kihelmöivään innostuksen ja positiivisuuden tunteeseen – juuri siihen, mitä halusin yrityksen kautta tuottaa.
Toimiston sijoittuminen Mikkeliin ei ollut itsestäänselvyys aluksi. "Helsinki olisi ollut luonteva valinta, koska siellä olin työskennellyt mainostoimistossa AD:na ja minulla oli monipuoliset kontaktit erilaisiin toimijoihin ja yrityksiin. Myös Kuopio houkutteli, sillä olin siellä mainostoimistossa töissä ja opetin myös ammattikorkeakoulussa. Mikkeli veti kuitenkin pisimmän korren, sillä sinne oli juuri valmistunut vapaa-ajan asunto, ja se oli lähellä synnyinkuntaani Juvaa." Lopulta ratkaisu syntyi luonnostaan: Kixit aloitti toimintansa Mikkelissä, kesämökin parvella.
Mökkimiljöö oli toimiston sijainniksi inspiroiva ympäristö. "Myös asiakkaat rakastivat sitä. Eräs helsinkiläinen asiakas sanoi vieraillessaan toimistollamme, ettei halua enää palavereja missään muualla kuin mökillämme, koska yhtä rauhallista ja inspiroivaa paikkaa ei ollut missään muualla tarjolla."
Työmäärän lisääntyessä tulivat ensimmäiset työntekijät varsin nopeasti mukaan palvelemaan asiakkaita. Mökin tilat kävivät ahtaiksi ja pian olikin aika etsiä toimitiloja Mikkelistä. Sellaiset löytyivät Kasarminkadulta, entisestä Iloisten selviytyjien tilasta. "Remontoimme tilat ja jatkoimme iloista selviytymistä – ja samoissa tiloissa olemme edelleen, tosin jo useaan kertaan päivitettynä."
2000-luvun alussa mainostoimistot toimivat hyvinkin eri tavalla kuin nykyään. "Silloin käytimme vielä paljon ulkoisia palveluntarjoajia. Reprot hoitivat kuvanmuokkauksen ja värierottelut, tuotantoyhtiöt vastasivat TV- ja radiomainoksista, painotalot tekivät paino-originaalit omiin tuotantoihinsa sopiviksi. Nyt suurin osa näistä tehtävistä on siirtynyt mainostoimistoille itselleen, kiitos teknologian kehityksen."
Myös työtehtävät olivat toisenlaisia. "Yritysten markkinointi keskittyi pitkälti painotuotteisiin – esitteisiin, asiakaslehtiin, vuosikertomuksiin ja lehti-ilmoituksiin. Digitaalinen markkinointi otti vasta ensiaskeleitaan, eikä yrityksillä ollut välttämättä lainkaan verkkosivuja. Jos oli, ne olivat usein hyvin yksinkertaisia."
Kaksikymmentä vuotta sitten eli Kixitin perustamisvuonna 2005 sosiaalinen media oli vielä lapsenkengissään. Facebook perustettiin vasta vuonna 2004, YouTube vuonna 2005 ja Instagram näki päivänvalon vasta 2010. Aluksi some oli yksityisten ihmisten väline yhteydenpitoon, mutta nopeasti yritykset huomasivat sen potentiaalin markkinointikanavana. "Ennen somea yritysten markkinointi oli hyvin yksisuuntaista – ilmoitukset lehdissä, esitteet ja verkkosivut olivat tärkeimmät kanavat. Nyt asiakkaat odottavat jatkuvaa vuorovaikutusta ja reaaliaikaisia päivityksiä."
Some on tuonut yrityksille valtavasti mahdollisuuksia, mutta myös haasteita. "Sisällöntuotannon rooli on korostunut entisestään. Enää ei riitä pelkkä hyvä kampanja, vaan yritysten täytyy pitää jatkuvasti yllä kiinnostavaa ja ajankohtaista viestintää eri kanavissa." Mainostoimiston rooli on muuttunut perinteisestä suunnittelusta jatkuvaksi sisällöntuottajaksi ja yhteisön rakentajaksi.
Mainosala on muuttunut kahden vuosikymmenen aikana voimakkaasti. Mediakentät ovat pirstaloituneet, kohderyhmien tavoitettavuus on tullut entistäkin haasteellisemmaksi ja kuluttajien mahdollisuus kieltäytyä mainonnasta on entisestään tuonut haasteita markkinointiviestien välittämiselle. Samalla ne ovat avanneet täysin uudenlaisia mahdollisuuksia ja haasteita, jotka tekevät mainonnan kentästä todella mielenkiintoisen.
Kixit ei ole ainoastaan luovuuden ja digitaalisen kehityksen suunnannäyttäjä, vaan myös vastuullisuuden edelläkävijä. Olemme Suomen ensimmäinen vastuullinen mainostoimisto, ja tämä ei ole meille pelkkä trendisana – se on osa päivittäistä toimintaamme. Vastuullisuus näkyy Kixitillä muun muassa ekologisissa materiaalivalinnoissa, turhan materiaalituotannon ja kertakäyttöisyyden välttämisenä, kotimaisten painotalojen suosimisena ja materiaalien jatkokäyttönä.
"Halusimme olla mukana luomassa uudenlaista mainosalaa, jossa vastuullisuus ei ole erillinen osa brändiä, vaan integroitu tapa toimia", kertoo Vesa. "Tiedämme, että brändeillä on valtaa ja vastuuta vaikuttaa yhteiskuntaan – ja haluamme käyttää sitä hyvään."
Vastuullisuus ei ole vain trendi, vaan tapa ajatella tulevaisuutta. Meille se tarkoittaa läpinäkyvyyttä, rehellisyyttä ja kestävien arvojen tuomista markkinointiin. Haluamme olla suunnannäyttäjä myös tällä saralla, ja siksi panostamme jatkuvasti vastuullisuuden kehittämiseen niin omassa toiminnassamme kuin asiakasprojekteissamme.
Nykyään digimarkkinointi on erottamaton osa kaikkea tekemistä. "Noin 99 % toimeksiannoista sisältää digimateriaalia. Painotuotteiden suunnittelu on vähentynyt merkittävästi, ja mukaan ovat tulleet video-, ääni- ja animaatiotuotannot."
Tulevaisuus tuo uusia haasteita ja mahdollisuuksia, erityisesti tekoälyn myötä. "Asiakkaat hyödyntävät jo nyt tekoälyä markkinoinnissaan, ja moni uskoo, että se voi korvata perinteisen mainostoimiston. Todellisuudessa tekoäly nopeuttaa ja tehostaa prosesseja, mutta se ei poista luovan ajattelun ja strategisen brändinhallinnan tarvetta."
Tekoäly on työkalu, ei korvaaja. "Moni ehkä ajattelee, että tekoälyn avulla voi tehdä kaiken itse, mutta usein ei oteta huomioon siihen käytettyä aikaa ja kokeilun kautta syntyviä kustannuksia tai lopputuloksen epäonnistumista. Hiusten leikkaustakin voi kokeilla itse, mutta lopputulos paljastaa, kuka on käyttänyt ammattilaista ja kuka on puuhastellut itse."
Mainonta muuttuu tulevaisuudessa entistä henkilökohtaisemmaksi, älykkäämmäksi ja vuorovaikutteisemmaksi. Teknologian kehittyessä markkinointiviestintä ei ole enää yksisuuntaista, vaan asiakkaat osallistuvat brändien tarinaan aktiivisemmin. Tekoäly, virtuaalitodellisuus ja kehittyneet analytiikkatyökalut mahdollistavat yhä kohdennetumpia ja räätälöidympiä viestejä, jotka mukautuvat jokaisen käyttäjän tarpeisiin reaaliajassa.
Vastuullisuus nousee yhä suurempaan rooliin – kuluttajat odottavat brändeiltä läpinäkyvyyttä, aitoutta ja vastuullisia tekoja. Mainostoimistojen rooli ei ole pelkästään tuottaa näkyvyyttä, vaan auttaa asiakkaitaan rakentamaan kestäviä ja merkityksellisiä suhteita kuluttajiin.
"Seuraavat 20 vuotta tulevat olemaan yhtä suurta murrosta kuin viimeisetkin. Mutta yksi asia on varma – hyvä markkinointi ei ole koskaan vain mainontaa. Se on tarinoita, tunteita ja oivalluksia, jotka tekevät maailmasta mielenkiintoisemman paikan. Ja siinä me haluamme olla mukana." summaa Kixit Oy:n yrittäjä Vesa Kärkkäinen.